anatolikoblog

ΝΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ,ΕΥΤΥΧΩΣ | April 6, 2013


Image

Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως για την διαρκή ανοδική τάση του Ευρωσκεπτικισμού, στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Ας πω κατευθείαν την άποψή μου: Η διόγκωση του κοινωνικού φαινομένου της αμφισβήτησης του αξιότιμου και ωφέλιμου της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης  αποτελεί το έδαφος, πάνω στο οποίο θα αλλάξει μορφή η Γηραιά Ήπειρος. Πρόκειται για κάτι εξόχως θετικό, έστω και με τη μορφή μιας πρώτης ύλης ακατέργαστης, όπως είναι πάντα η οργισμένη συλλογική ψυχή.

Θα πρέπει να γίνει μια θεμελιώδης διάκριση: ενώ μέχρι σήμερα ο ευρωσκεπτικισμός αντιμετωπιζόταν ως συντηρητικό, κυρίως, σύμπτωμα οπισθοδρόμησης, εχθρικό προς την κοινή ευρωπαϊκή πορεία, τώρα πλέον γίνεται αντιληπτό πως αποτελεί διαπαραταξιακό φαινόμενο που επιβάλλεται να συνδεθεί(για να γίνει κατανοήσιμο) σχεδόν αποκλειστικά με την Κρίση και τις αποκαλυπτικές τις συνέπειες για την πραγματική μορφή της ευρωπαϊκής οικογένειας: ηθικολογία, τιμωρητική διάθεση από τους κατά τα άλλα αλληλέγγυους αδερφούς, ρατσισμός στη βάση της ανωτερότητας των Βόρειων εταίρων, εν κατακλείδι απροκάλυπτη ληστεία εις βάρος του Νότου, άρα σχεδόν ομολογημένη διάρρηξη της συμμαχίας. Δεν μπορεί  δηλαδή  να υποβιβαστεί η σημασία του φαινομένου στο επίπεδο μιας ενστικτώδους φοβικής αντίδρασης απέναντι στον «θαυμαστό, καινούργιο κόσμο». Δεν έχει πλέον χαρακτηριστικά ξενοφοβικά, εθνικιστικά και απομονωτισμού, αλλά , κατά μείζονα λόγο  τουλάχιστον,  αποτελεί αυθόρμητη αντίδραση των λαών, απέναντι στο κλειστό πολιτικό σύστημα-θεραπαινίδα των αντι-κοινωνικών οικονομικών  φαυλοκρατιών.  Έχει εξόχως ριζοσπαστικά πολιτικά χαρακτηριστικά και αιτήματα, που αποσκοπούν σε ρηξικέλευθες θεσμικές αλλαγές, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο συγκεκριμένος, λοιπόν, ευρωσκεπτικισμός, δεν είναι διαχειρίσιμος από τις γνωστές-άγνωστες εξουσιαστικές ελίτ, όσες επικλήσεις περί «υπευθυνότητας και μετρημένης πολιτικής στάσης» και να υπάρξουν. Είναι πραγματικός φόρος τιμής σήμερα να αποκαλείσαι ευρωσκεπτικιστής και «λαϊκιστής», μιας και όχι μόνο έχουν οι έννοιες απογυμνωθεί από την πρωτογενή τους σημασία, αλλά και σκιαγραφούν αυτούς που μάχονται και αντιστέκονται. Πάντα  οι εξουσίες –πολύ περισσότερο όταν κατέρρεαν-κακομεταχειρίζονταν τις λέξεις, χρησιμοποιώντας αυτές  κατά το δοκούν, εκμεταλλευόμενες  την θεσμική τους κυριαρχία, την οποία εννοούν ως την αποκλειστικό παραγωγό αξιών, δια της Ονομάτισης.  Στα πρότυπα της Ιεράς Εξέτασης , που αποκαλούσε αμαρτωλούς ,όσους αμφισβητούσαν την πολιτική-κοσμική της κυριαρχία, όντας αυτή η ίδια η απόλυτη αρχή που νομιμοποιούταν (ελέω Θεού) να κρίνει το επαρκές ή όχι της ευσέβειας του αμαθούς πλήθους, βαδίζουν και οι πεφωτισμένοι ευρωηγέτες μας.

Σε ρόλο Ιεροεξεταστή ή…Ε. Χούβερ, οι κυβερνητικοί παλιάτσοι και τα ένθερμα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους, καταδικάζουν στο πυρ το εξώτερον τους λαϊκιστές και εσχάτως τους ευρωσκεπτικιστές. Δυσκολεύονται βεβαίως να στήσουν πυρές, γιατί το μοντέρνο πολιτικό και επικοινωνιακό παίγνιο επιβάλλει την επιχειρηματολογία , αληθινή ή προσχηματική, μην  επιτρέποντας απροκάλυπτη βία κατά της ζωής.(άλλες μορφές βίας επιτρέπονται φυσικά, ιδίως ο λεκτικός προπηλακισμός, ο σεξισμός, η έμμεση απειλή χρήσης ισχύος σε αδύνατο, πχ οικονομικά, η οικονομική αφαίμαξη αυτών που δεν μπορούν να αμυνθούν κτλ).Σε κάθε περίπτωση πάντως, ματαιοπονούν διασκεδαστικά, δεδομένου πως η συγκεκριμένη κοινωνική εξέλιξη, με την μορφή αναδυόμενου πολύτροπου και αδέσμευτου ρεύματος, ούτε περιθωριοποιείται, ούτε δυσφημείται, ούτε ακυρώνεται, μα και ούτε ενσωματώνεται στον κυρίαρχο ιδεολογικό λόγο επαρκώς.

Image

Ο Νέο-ευρωσκεπτικισμός αποκαλύπτει την Σοσιαλδημοκρατία ως αυτό που έχει καταντήσει πλέον, έναν ακόμα υπηρέτη-ζηλωτή της πτωχοτραπεζοκρατίας (Βαρουφάκης,  Bankruptocracy), ρίχνει τον παρόντα παλαιοκομματισμό στην ιστορική λήθη και μουντζώνει…θορυβωδώς τις επικυρίαρχες ελίτ, απορρίπτοντας τες ως αντιλαϊκές και κάλπικες. Ταυτόχρονα όμως, δίνει λύση και σε ένα μείζον ζήτημα της μετά την  6η Μαϊου 2012 Ελλάδας(post-modern Greece…), στο οποίο καμιά λογική πολιτικής διαχείρισης δεν γίνεται να αποβεί ωφέλιμη, αντιθέτως αποτυγχάνει με πάταγο: την επάνοδο του απροκάλυπτου νεοναζισμού.

Αυτός ο συγκεκριμένος νεοαναδυόμενος ποταμός ριζικής αμφισβήτησης της  Ευρώπης του μοντέρνου κόσμου και των διαδοχικών χρονικά  φάσεών του, θεωρώ δεδομένο πως θα απορροφήσει τις ακροδεξιές, νεοναζιστικές αφενός παραφυάδες του και αφετέρου τις αντίστοιχες  νεοσταλινικές. Και οι δύο…παραφυάδες πρόκειται στην πραγματικότητα για τους παλιούς(…πρώην) ευρωσκεπτικιστές, που καταγράφονταν σε πολύ μικρότερα ποσοστά, σε σχέση με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο σημερινό ευρωσκεπτικισμό. Ονειρεύονταν άλλου είδους ιεραρχίες και όχι την υπάρχουσα τραπεζοχρηματιστηριακή. Αυτοί απλά αποτελούν ένα μόνο αριθμητικό μέρος του νέο-ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος.

Αν ,όμως, οι νεοσταλινικοί δεν είναι καν, αριθμητικά, άξιοι αναφοράς, στο πλαίσιο αυτού του κειμένου, οι ακροδεξιοί, «συντηρητικοί επαναστάτες και ακτιβιστές»  είναι αναμφίβολα. Στην Ελλάδα, η Χ.Α., εκμεταλλευόμενη την διαχρονική ανάγκη του ακροδεξιού τμήματος της  εκλογικής βάσης της Ν.Δ. να εκφραστεί, ασφυκτιώντας στα συνταγματικά και κοινοβουλευτικά όρια ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας και φυσικά κεφαλαιοποιώντας πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα, κερδίζει προσωρινά. Όμως στην πραγματικότητα, για να εκτοξευτεί στο 7 και στο 10%, χρησιμοποίησε ως όχημα την «αντισυστημικότητά της». Χαμαιλεοντίζει  ότι αποτελεί μέρος του κοινωνικού ποταμού της αλλαγής, γιατί γνωρίζει πως μόνο έτσι μπορεί να κερδίσει χρόνο και ψήφους. Ειδάλλως, θα περιοριστεί και εκλογικά σε αυτό που πραγματικά είναι: στον έναν από τους δυο πόλους της ενδοδεξιάς διαμάχης, για τον χαρακτήρα της  συντηρητικής παράταξης, που , φυσικά, θα βγάλει ως κερδισμένο τον έτερο πόλο, ως πιο ρεαλιστικό ,μετριοπαθή και δημοκρατικό.(δεν εξυπακούεται καθόλου πως αυτός ο πόλος θα είναι η ΝΔ.)

Όλα αυτά όμως έχουν ημερομηνία λήξης. Ο πραγματικός ευρωσκεπτικισμός που θα αλλάξει την ίδια την Ευρώπη, ως πολιτικό και οικονομικό πολύπλοκο μεγασύστημα ,θα ωθήσει και «το αντισυστημικό κίνημα» της Χ.Α. σε χίλιες δυο κατευθύνσεις:

  • Άλλοι θα επανενσωματωθούν στην μεγάλη, συντηρητική οικογένεια της ΝΔ(ή όποιο άλλο κόμμα προκύψει από τις δεξιές ανακατατάξεις)
  • Μερικοί, αριθμητικά λιγότεροι, θα συνεχίσουν να δρουν μέσα από μικρούς αυτόνομους, ακτιβιστικούς, νεοναζιστικούς πυρήνες, όπως ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Χ.Α.
  • Αρκετοί, τέλος, θα αναζητήσουν  να πολιτικοποιήσουν την αντίθεσή τους απέναντι στο σύστημα, είτε δεξιόστροφα( πχ, στον Kαμμένο), είτε ακόμα και στον Σύριζα, αναγκαζόμενοι να πολιτικοποιήσουν την τυφλή οργή τους.

Γιατί η Χ.Α. δεν αποτελεί πολιτικό ρεύμα, αλλά παραπολιτικό. Οι ουσιαστικές τις πολιτικές προτάσεις είναι δημοκρατικά ανύπαρκτες, γιατί μόνο σε καθεστώτα μη-δημοκρατικά έχουν βάση. Μόνη της δυνατότητα πολιτικής επιβίωσης είναι να υποδύεται την αντισυστημική δύναμη. Συνδιάζοντας τα δύο παραπάνω, η μόνη της ελπίδα να πείσει  πως η «αντικαπιταλιστική , αντισυστημική» της ρητορεία μπορεί να οδηγήσει σε μια λαϊκή ευημερία, βεβαίως-βεβαίως σιαμαία με μια σιδηρά πειθαρχία, ιεραρχικά απαραβίαστες, στρατιωτικές κοινωνικές δομές, πουριτανισμό(προσχηματικό, τουλάχιστον), νομιμοποιημένη βία κτλ. Ό,τι δηλ εφάρμοσε το χιτλερικό Ράιχ. Επειδή προφανώς μια τέτοια ιδεολογική μεταστροφή της κοινωνίας αποκλείεται, να στραφεί δηλ στον εθνικοσοσιαλισμό, ο νέο-ευρωσκεπτικισμός θα τους πνίξει, διαλύοντάς τους στα εξ ων συνετέθησαν.

Το νέο δίπολο(έστω και με τη μορφή ευρύτερων συμμαχιών και όχι κομμάτων του 45 %), «προοδευτικό και συντηρητικό», θα προκύψει από την μεγάλη μήτρα αλλαγής, τον Νέο-ευρωσκεπτικισμό. Τρικομματικοί κυβερνώντες, Σταλινικό Κ.Κ.Ε. και Χρυσή Αυγή, οι μεγάλοι παρασυρμένοι από τη ροή δύναμης. Οίθε!

Advertisements

Posted in Uncategorized

Leave a Comment »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: